Kasa fiskalna odliczenie

Kuchnia polska umieszcza się w przewadze na daniach mięsnych. Więc z systemu w jaki zrobimy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie sukcesem czy porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie wolno wydawać tego, jeżeli mamy zamiar schować je do lodówki, bo w trakcie mycia odkładamy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, jakie mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto dbać o czystości w sukcesu wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i dodawanie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po zrobieniu będzie ono soczyste i przyjemne. Do cięcia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym sposobem jest jego każde ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Stanowi wówczas ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i dodatek.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy skończyć z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy innych ziół i przypraw. Żeby marynata świetnie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu ciało lepiej wchłonie przygotowaną przez nas marynatę także będzie smaczniejsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto mieć, iż na im niższym ogniu będziemy wówczas prowadzić, tym dużo. Mięso komponuje się w części z białka i tłuszczu, dlatego za bliska i duża temperatura powoduje, że staje się ono szorstkie i łykowate. Smażąc je na głębszej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co pewien czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu zostawi ono znaną soczystość i smak.